sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Olisipa jo kesä..

Taannoisen pitkän lauhan jakson aikana ehti jo tallinpitäjä riemuita elämän helppoudesta. Ei tarvinnut murehtia putkista tai tallin lämpötilasta, tarhassa jopa pysyi vedet sulana koko päivän..

No, nyt ollaan taas reippaasti -20 °C tienoilla eikä loppua näy ennusteiden puitteissa, ja minä kiroan koko talven alimpaan kuuseen. Hevosille saa kantaa lämmintä vettä talosta, tallissa huutaa rakennuspuhallin koko päivän pakkasta karkoittamassa. Eikä senkään lämpö aina riitä, sitten pitää hätäensiapuna föönillä kuumailmapuhaltimella (investoin itseeni leikittyäni föönin kanssa aikani..) sulattaa hanoja aina välillä :P Hevosten seisottaminen sisällä lämmön vuoksi on yhtä tyhjän kanssa kun talli on noin iso, eipä viime talvenakaan viiden hevosen kanssa olisi ollut siitä apua. (Viime talvena kävikin niin että tallin lämmittämisestä huolimatta putket jäätyivät lopulta maan alta, ja siinähän sitten kannettiin vettä talosta tuolle laumalle..) Onneksi "pesupaikan/eteisen" ilmatila on hieman erillään "karsinaosastosta" vaikka ne samaa tilaa ovatkin, automaattikuppejahan ei ole, vaan sankojuotolla mennään. Tallin puolessa lämpötila laskee helposti pakkaselle, mutta tuo ns. karjakeittiö pysyy vähän paremmin lämpimänä. Haaveilen kyllä jonkinlaisesta liukuovesta tallin ja pesupaikan välille, se helpottaisi suuresti elämää kun tilat pysyisivät selkeästi erillään, eikä lämpö karkaisi harakoille.
"Arkistokuva" 2009, koitin etsiä jos koneelta löytyisi jotain joka selventäisi tätä tilanjakoa. Nyt siis ollaan eteisessä jossa kuvan ulkopuolella vasemmassa laidassa on vesipiste, oikealla puolella on satulahuoneen ovi. Tästä eteisestä tullaan siltaa alas karsinoiden luo, siellä siis lattia alempana kuin eteisessä jotta karsinoiden puolella on sopiva sisäkorkeus.
Sama näkymä karsinoiden päästä. Oi kesä, ja oi Jalo.. Oikean puoleinen karsina ei siis jatku aivan seinään asti mikä ei tästä kuvasta selkeästi näy, vaan välissä on noin 1,5 metrin levyinen "käytävä" jossa on pari hyllyä ja kaappia, sekä tallipupu Ullan häkki. Tälle puolelle seinää saisi sen haaveilemani liukuoven kiskot.
Hevoset ovat siis kelistä huolimatta periaatteessa kokopäivätarhauksessa, tosin tänäänkin jätin ne nyt aamusta vielä sisään, koska tiedän että yöllä menee töissä kuitenkin reippaasti ylitöille. On tuo jo aika kova pakkanen olla sen n. 16 tuntia ulkona.. Mimmu kun on klipattuna, joutuu sen loimitusta tietysti miettimään vähän tarkemmin, mutta onneksi se ei ole yhtään kylmänarka hevonen. Tarhassa on "pihatto"katos johon pääsevät lämmittelemään (no, lähinnä olkia pureksimaan) ja heinää saavat tietysti vähän enemmän silloin kun pakkasta on paljon.

Kun nyt oikein innostuin tällaista postausta tekemään, voisinpa kirjata meidän omituisen päivärytminkin jota tulin sivunneeksi:
klo 8-9: Aamuruokinta ja tarhaus. Kyllä, aivan syntisen myöhään. Älä vielä hermostu.
klo 14: Päiväheinät ennen töihin lähtöäni. Hevosten liikutus ja muu ohjelma (tallin siivous, rehunhaku, mitä nyt onkin) aamupäivän aikana.
klo 23: Töistä kotiuduttuani (tämä siis normaali aika, ylityöt välillä hieman venyttävät..) otan hevoset sisään. Tallissa niitä odottavat iltaheinät ja mössöt (Mimmulle pellavaa, Minille Greenlinea, näin talviaikaan oikein löysäksi lämpimäksi velliksi tehtynä), jonkin aikaa heiniä syötyään saavat väkirehut.
klo 00-01: Yöheinät käyn vielä kippaamassa hevosille.
Ei siis ihan standardimallia mutta näillä mennään näiden työaikojen puitteissa.. :)

Myisin kyllä sieluni tällä hetkellä siitä että koko lopputalven olisi sopivan lauhaa, eikä tulisi yhtään lisää lunta! Mutta ei tässä auta kuin hammasta purren kestää se mitä tuleman pitää.

Minin kanssa ohjasajoharjoittelua pitkästä aikaa eilen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti