Ratsumäen Minja

s. 20.05.2009
i. Jaapeli, e. Mimun Milja, ei. Jalo

kasv. & om. Krista Heikkilä
(Lisää tietoja Sukuposti.net)
 
Mimun Miljan ensimmäinen varsa syntyi 20.05.2009. Jo Mimmua ostaessa oli heti ajatuksena, että Jaapeli olisi täydellinen orivalinta sille. Eikä tästä naperosta kyllä voi juuri moitteita löytää! Pieni ja kaunis Minja on rohkea ja nopea oppimaan, hienoliikkeinen ja pohjattoman utelias. Toivon mukaan tulevaisuudessa kilpakenttien tähti.
Valtakunnallisessa näyttelyssä Joensuussa pörhistelemässä
1-vuotiskeväänä Minja sai varsanäyttelyssä Anjalassa III+-palkinnon, kaksivuotiaana se palkittiin Sipoossa varsanäyttelyssä II palkinnolla, saaden hienot pisteet, mm. 9 tyypistä. Kaakonkulman kasvattajakerhon shownäyttelystä 11.06.2011 kotiintuomisina olikin I palkinto 41 pisteellä ja Best in Show -titteli ja 9 sekä käynnistä että ravista! 20.8.2011 tehtiin pitkä reissu Joensuuhun valtakunnalliseen sh-ratsujen ja pienhevosten näyttelyyn, missä varsaluokan 2. sija irtosi II palkinnolla ja 38 pisteellä. Näyttelykauden päätteeksi kävimme pörröisen pallomahan kanssa vielä valtakunnallisessa varsanäyttelyssä Vermossa, II palkinto sieltäkin.

Vuonna 2012 Minja näyttäytyi keväällä Kouvolan varsanäyttelyssä (II- palkinto) ja kolmevuotiaiden valtakunnallisessa varsanäyttelyssä (II palkinto). Show-näyttelykausi avattiin Hattulassa 9.6. I palkinnolla ja 41 pisteellä. II palkinto saatiin Teivon show-näyttelyssä ja KJR:n näyttelyssä Anjalassa.

3-vuotiaiden laatuarvostelukarsinnassa Harjussa 26.5.2012 Mini sai lopputulokseksi 14,83 pistettä ja oli 11. kaikkiaan 27 osallistujasta. Muuten kolmevuotiskausi sujui kotona ratsunalkeita opetellen.

Toukokuussa 2012
Vuoden 2013 alussa, 4-vuotiaana Mini lähti ratsutettavaksi ystävälleni Lempäälään. Harjun laatuarvostelukarsinnassa 18.5.2013 Mini näyttäytyi ilman silmiähäikäisevää loistokkuutta ja oli sijalla 13/19. Kesällä se starttasi myös ensimmäiset seuratason estekilpailunsa (60 cm). Oltuaan 6 kk ratsuttajalla, Mini lähti ylläpitoon Äänekoskelle "joksikin aikaa".

Kaudella 2014 Mini ja ylläpitäjänsä Linda treenasivat Keski-Suomen kenttäaluevalmennusrenkaassa, kilpailivat esteitä seuratasolla ja starttasiva aluetasolla kenttää harrasteluokassa. 5-vuotiaiden laatuarvostelu jäi valitettavasti väliin ratsastajan sairastapauksen vuoksi.


Ylläpitosopimus jatkuu kaudella 2015 ja ratsukko on kilpaillut 2-tasolla kenttä-, este- ja kouluratsastuksessa. Kenttäratsastuksessa ovat startanneet harraste- ja tutustumisluokkaa, harrastetta myös sijoittuen. Saavutuksiin kuuluu myös osallistuminen Kasvattajakilpailuun esteillä (sija jaettu 9.), Keski-Suomen suomenhevosten hallialuemestaruuspronssi esteillä ja Keski-Suomen kenttämestaruushopea.Vuoden 2016 kohokohtiin lukeutuivat tutustumisluokan voitto Keuruun kenttäkilpailuissa ja tamman jalostusarvostelu. Ratsumäen Minja jalostusarvosteltiin kaikilla kokeilla Jyväskylän tamma- ja varsanäyttelyssä II palkinnolla 36 rakennepisteellä ja huikealla 35 käyttöpisteellä, saaden mm. luonteesta täyden kympin ja ratsastettavuudesta 9,5. Kouluratsastuksessa ratsukko starttasi ensimmäiset heA-luokkansa, yli 60 % tuloksin.Vuonna 2017 kilpailut jatkuivat pääosin kenttä- ja kouluratsastuksen merkeissä. Kenttäkilpailukausi avattiin nostolla 3-tason suomenhevosten helppoon, mutta jäi yritykseksi kolmella kiellolla maastosta. Ypäjällä treeneissä sujuivat jo avoimenkin helpon tehtävät, mutta sitten alkoi meno tökkiä. Kauden kysymysmerkkinä oli tamman epätasainen suorittaminen, joka lopulta selittyi klinikkatutkimuksissa: Hattulassa maastoestetreeneissä saatu kolhu oli saanut takajalassa luukalvon ärtymään.
Kausi 2018 oli kisojen osalta lyhyt, sillä tammalla oli tärkeämpikin tehtävä. Vaikka se varmaa oli jo muutenkin, Mini itse viimeisteli päätöksen kauden ainoassa kenttäkisastartissa keväisessä Niinisalossa: hyvän koulun ja puhtaan rataestekokeen jälkeinen kolmas sija vaihtui kolmeen kieltoon kun ei vain veri vetänyt. Edessä oli siis siitostammaksi siirtyminen ja ylläpitosopimuksen kylkeen tehtiin paperit kasvattajaoikeuden vuokrasta.


9.5.2019 syntyi Minjan ensimmäinen jälkeläinen: ruunikkotamma Tarantinna (i. Taranis).
Mimun Milja (Sukuposti.net)

Mimun Milja eli tutummin Mimmu on syntynyt 19.07.1999. Yhteinen taipaleemme alkoi, kun Hevostalli.netin markkinoilla mainostettu "helmi" iski jo ilmoitusta lukiessa - tämä se on, vaikka aktiivihaku ei edes ollut päällä. Stall Nybacka, myyntitalli jossa Mimmu oli välityksessä, vielä sijaitsi melkeinpä naapurissa joten ei siinä jäänyt paljon valinnanvaraa. Koeratsastuksessa tamma ihastutti hienolla ratsastettavuudellaan (ymmärsihän se jopa meikäläisen pelkissä tallitöissä ruostuneita ratsastustaitoja), kiltillä luonteellaan ja sopusuhtaisella rakenteellaan. Ja niin kaupat syntyivät 25.10.2007. Mimmu oli kilpaillut seuratasolla esteitä 80 cm asti ja koulua heB-luokissa, kapasiteettia molemmissa lajeissa oli selvästi pidemmällekin. Kun sukukin vielä oli valtavirroista poikkeava Vieteriä lukuunottamatta, miten tälle ihanuudelle mitenkään pystyi sanomaan ei?

Mimmu lokakuussa 2011
Itse kun olen täysin harrasteratsastaja, ei Mimmu juuri kilpakentille omistuksessani päässyt. Aluetasolla on mennyt 80 ja 90 cm luokkia, sekä muutaman helpon koulustartin. Treeneissä sillä hypättiin jopa 100-110 cm ja kisoissakin varmasti riittäisi sille tasolle. Omana opetusmestarina se kuitenkin oli aivan loistava, puoliksi ajatuksella ja puoliksi istunnalla toimiva, kärsivällinen ja herkkä. Aivan täydellinen hankinta siis.

Mimmu on kantakirjattu R-suunnalle III palkinnolla ja varsonut kerran. V. 2011 Mimmu astutettiin Sumiaisella, mutta kesää pilasivat kiimahäiriöt ja tamma jäi tyhjäksi. Muuttuneiden suunnitelmien, muiden vastoinkäymisten ja pitkällisen harkinnan jälkeen jouduin tekemään vaikean päätöksen Mimmun ja Minjan välillä ja laitoin Mimmun myyntiin. 29.1.2012 se muutti uuteen kotiinsa Espooseen. Hieno tamma antoi minulle paljon näinä yhteisinä vuosina, ja toivottavasti Minja jatkaa sen jalanjäljissä.