tiistai 27. syyskuuta 2016

Kurssittelua kotikoneella - Tallitoimijan verkkoluennot

Kuten saatan joskus olla maininnutkin, olen vannoutunut hevosalan kursseilla, luennoilla, koulutuksissa, seminaareissa sun muissa tietoiskuissa juoksija, ajan ja välimatkojen sallimissa rajoissa. Luentokansio täyttyy muistiinpanoista kuitenkin harmittavan harvakseen, kun etenkin ne välimatkat monesti ikävänä realiteettina hidastavat tätä harrastusta. Hevosten hoitoa, ruokintaa, teveydenhoitoa, kengitystä jne. opiskellessa ei koskaan ole valmis, ja kattavakin tietomäärä kaipaa aika ajoin päivitystä nykyaikaan ja uusimman tutkimustiedon mukaiseksi.

Kursseille menossa kuitenkin on aina se lähtemisen vaiva, ja sitä suurempi vaiva se on, mitä enemmän joudut luistamaan omista töistäsi oppia hankkiaksesi. Esimerkiksi aamusta iltaan täystyöllistetyn talliyrittäjän voi olla hankala lähteä useiden tuntien ajomatkan päähän luennolle istumaan, kun olisi sitä tähdellisempääkin tekemistä.. Ja jos kerrankin sen vapaapäivän ja tuuraajan itselleen hyvissä ajoin suunnittelee ja järjestää, niin eiköhän joku hevoshoidokeista vähintäänkin ähkyn itselleen lähtöaamuna tekaise, joten se siitä. Aniharvoin tulee tilaisuuksia katsoa jotain luentoja streamattuna netissä, mutta niiden kanssa yleensä käy niin että a) niitä ei muista b) ajankohta ei yksinkertaisesti sovi eikä luennosta tule tallennetta jälkikäteen katseltavaksi, tai c) yhteyttä ei saadakaan toimimaan ja nettistream joudutaan perumaan..

Mutta tähän vaivaan on myös lääke.. Tallitoimijan verkkoluennot -hanke! Tästä on ihmeen vähän näkynyt keskustelua, joten kannanpa omankin korteni kekoon hommaa promotakseni, jos joku ottaisi tärpin - tästä nimittäin sietää olla aidosti innoissaan.


Hankkeen tiimoilta on järjestetty aloitusluentojen kiertue, joka eilen saapui myös Kouvolaan. Aloitusluennot ovat ilmaisia (kahvitkin kuuluvat kauppaan) eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Koko hankkeen ensisijainen kohderyhmä on hevosyrittäjät, tallityöntekijät, valmentajat, kengittäjät ja eläinlääkärit, jotka asuvat rahoittavien Ely-keskusten alueella, mutta mukaan ovat tervetulleita harrastajatkin. Hanke toteutetaan Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Kaakkois-Suomen alueilla, eli se palvelee juuri meitä, joilla on aina pitkä matka kaikkialle.

Aloitusluennoille ehtii ensi viikolla mukaan vielä Joensuussa (3.10.), Rovaniemellä (4.10.) ja Kajaanissa (5.10.). Aloitusluennolla näytetään esimerkki videoluennosta (Antero Tupamäen osteokondroosiluento), kuullaan Hevostietokeskuksen asiantuntijan luento vaihtuvista aiheista (Kouvolassa oli eri hevosryhmien ruokinta, jossa kuultiin mielenkiintoinen kooste Hevostietokeskuksen erityyppisillä talleilla teettämästä ruokintatutkimuksesta) ja tottakai kerrotaan hankkeesta ja tulevista verkkoluennoista enemmän.

Itse hankkeen idea siis on yksinkertaisuudessaan, että verkkoluennoille mukaan ilmoittautunut käyttäjä pääsee omilla tunnuksillaan kirjautumaan Hevostietokeskuksen Intranettiin, jonne kasataan useiden kymmenien videoluentojen kirjasto ja oheismateriaalia. Videoiden suuri etu on tietysti se, että niitä voi katsoa omaan tahtiinsa, missä ja milloin itselle parhaiten sopii. Aiheetkin saa valita oman mielenkiinnon ja tiedonjanon mukaan, kurssille osallistuminen ei ole "suorittamista". Mukana voi siis olla juuri sellaisella panoksella, minkä itse pystyy antamaan. Luentoihin sisältyy niin videoituja perinteisiä Powerpoint-sulkeisia kuin käytännönläheisempää, esim. talleilla kuvattua materiaalia ja erilaisia demoja. Ja kaikki tämä siis on osallistujille ilmaista, kiitos Ely-keskusten hankkeelle myöntämän yli 180 000 euron tuen!

Aihealueina verkkoluennoilla ovat:
1. Hevosten valmennuksen ja kengityksen verkkokurssi
2. Hevosten ja tallinhoidon verkkokurssi
3. Hevosten hyvinvoinnin ja ruokinnan verkkokurssi

Videoiden yhteyteen tulee vapaaehtoisia tehtäviä, ja kokonaisuuksista voi halutessaan suorittaa myös tentin oman oppimisensa mittariksi. Ilmeisesti jonkinlaista keskusteluyhteyttä verkkoluennoille osallistujien ja luennoitsijoiden välille oli myös vireillä, mikä poistaisi sen ainoan miinuksen, eli "kyselytuntien" puuttumisen. Monilla luennoilla itse luentosisällön lisäksi arvokasta lisäetua tuovatkin juuri keskustelut ja se, että pääsee asiantuntijoilta kysymään neuvoja suoraan omaan tilanteeseensa.

Hevostietokeskuksen sivuilta saa faktat haltuun ja löytyy ohjeet ilmoittautumiseen.

2 kommenttia:

  1. Tallitoimijan verkkoluennot -hanke kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja olisi varmasti hyödyllinen myös tällaiselle tavalliselle hevosharrastajalle. Sääli vain, ettei Uusimaata löydy listalta, missä kaikilla alueilla tuohon pääsisi käsiksi. No, jospa Uudenmaan alue ymmärtäisi ennen pitkää osallistua sekin tähän hankkeeseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tasapuolisuuden vuoksi toivoisi että tällaisessa hankkeessa olisivat kaikki Ely-keskukset mukana ja toteutusalue olisi koko Suomi. Vaikka itse täältä "kaukaa" kateellisena katsookin esimerkiksi pk-seudun kurssitarjontaa, etenkään sitä hevosyrittäjän kiireistä arkea ei helpota lainkaan, vaikka kurssi järjestettäisiin naapurissa, jos sinne ei yksinkertaisesti töiltään ehdi kyseiseen aikaan lähtemään. Kun koulutukselle joutuu laskemaan hintalapun tulonmenetysten muodossa, ei se oikein kannusta, vaikka pidemmällä aikavälillä uudesta osaamisesta olisi hyötyä.. Ely-keskusten motiivi on tietysti ensisijaisesti itsensä hevosalalla elättävien ammattiosaamisen ja resurssien lisääminen, mutta kun videot ja järjestelmä kerran hanketta varten luodaan, riittäisi siitä samasta tiedosta jaettavaksi kaikille. Oppi on tärkeää harrastajallekin. Juuri tuolla aloitusluennon ruokintaosiolla olikin paljon puhetta siitä, miten retuperällä monien harraste(ratsu..)hevosten ruokinta on, kun omistaja on monista perusasioistakin tietämätön ja täysihoitotalleissa tallinpitäjä ei halua/osaa opastaa asiakkaitaan. Verkkoluentomahdollisuus tekisi ehkä tiedonhankinnan riittävän helpoksi ja vaivattomaksi juuri heille, jotka sitä opetusta eniten kaipaisivat, mutta eivät ymmärrä sitä aktiivisesti hakea. Ikävän monen ammattilaisen ja harrastajan hevosenpito kun tuntuu kiteytyvän sellaiseen ruokintaan ja hoitoon, jolla hevonen "pärjää".

      Poista