torstai 22. joulukuuta 2016

Hippos hoitaa homman: Jalostusarvostelulausunto

Joku omistautuneempi lukija olisi voinut jo ehtiä ihmetellä, enkö ikinä aio julkaista Minin jalostusarvostelulausuntoa. Noh..

Kun edes oikeiden pisteiden saaminen oli pienen työn ja purnaamisen takana (jalostusarvostelun tunnelmia tässä postauksessa), jäin suosiolla kaikessa rauhassa odottamaan, että Minin sanallinen lausuntokin ilmestyisi Heppaan. Osa siitä oli luettu näyttelypaikalla ja oli sentään videolla tallessa, mutta esimerkiksi ratsastettavuuden ja estekokeen arviot oli jätetty kokonaan välistä. Joten minä odotin. Välillä jo mietin, pitäisikö sen perään kysellä, mutta kun kaverin keväämmällä arvosteltu tammakin sai lausuntonta julki vasta joskus syksyllä, ajattelin sitten että ovat ne siellä tulossa. Aikanaan. Joskus. Hipposta kun ei mitenkään nopean toiminnan laitoksena tunneta. Jotain perää täytyy olla niissäkin hötönettilegendoissa, joissa kerrotaan jonkun pöytälaatikkoon unohtuneista rekisteröintipapereista..

Päivittäiset Hepanpotkijaiset muodostuivat luontevaksi osaksi arkirutiiniani ja niinhän siinä kävi ihan huomaamatta, että näyttelystä tuli kuluneeksi jo puolisen vuotta. Siinä vaiheessa kiehahti, kun huomasin, että kaikkien syyskauden näyttelyiden osalta lausunnot oli julkaistu. (Mieltäni kuitenkin lämmitti, kun tein pienen tilastokatsauksen kaikki näyttelytulokset tarkastaen ja huomasin, että Mini on vuoden korkeimmat käyttöpisteet saanut R-tamma!) Lopultakin oli laitettava sähköpostia kohti Hippostaloa ja kyseltävä, että mikä tässä nyt oikein mättää. Ensin ei meinannut kuulua postiin vastaustakaan, mutta tänään sähköpostilaatikkooni tupsahti odotettu viesti - lausunto on nyt kokonaisuudessaan julkinen ja luettavissa Heppa-järjestelmässä!

R-suunnan jalostuarvostelu II palk.
Pisteet: 7,5-7,5-6/7,5-7,5=36
Lausunto: 
Hyvänpuoleiset tyypit. Syvä pyöreä melko sopusuhtainen runko, ylhäälle asettuva kaula jossa hyvä ylälinja, lyhyt korkea säkä, sään takaa hieman painunut selkä, hyvä lautanen. Etujalat väljäasentoiset suppuvarpaiset, etujaloissa sivuttaissiirtymää, supistuneet etusääret, takajalat melko hyväasentoiset. Kookkaat säännölliset holvikkaat kaviot, takakaviot matalakantaiset. Takajalkojen vuohisten jännetupet hieman täyttyneet. 
Etujalkojen liikkeet ahtaat kerivät ja takajalkojen liikkeet ahtaanlaiset käynnissä, hyvä yliastunta. Ahtaanlaiset raviliikkeet, etujalkojen liikkeet hieman kerivät, rytmikäs ravi. 
Estekoe 8,3: A) Tekniikka 8,5: Terävä ponnistus, etujalat jäävät hieman rungon alle, melko hyvä takajalkojen tekniikka, korjaa hyvin, hyvä energia. B) Kapasiteetti ja laukka 8,0: Laukassa hyvä energia, kapasiteetikas. C) Asenne ja yhteistyöhalu 9,5: Rohkea, kuuliainen, hevosella on esteäly.
Liikkeet 7,2: Käynti 6,0: Puhdas, lyhyt, aktiivinen. Ravi 7,0: Tahdikas, irtonainen, säännöllinen, ei veny riittävästi. Laukka 8,5: Puhdas, tahdikas, hyvässä tasapainossa, pystyy pidentämään ja lyhentämään.
Ratsastettavuus 9,5: Erittäin yhteistyöhaluinen, erinomainen eteenpäinpyrkimys, hyvä tasapaino, hieman vino, pystyy pidentämään ja lyhentämään askelta, erittäin miellyttävä ratsastaa. 
Luonne 10: Erittäin kuuliainen ja yhteistyöhaluinen, erittäin toimiva mitata ja tarkastaa. 
Käyttöpisteet yht. 35 p.
 Kelpaahan tuota lukea, vaikka nyt puolen vuoden jälkeenkin. Ja ai että, täyden kympin ratsastettavuus meni "hieman vinoon". Sekin on ihan hyvin niistä lähtökohdista, kun vielä edellisenä iltana uhkailtiin hevosen olevan sellaisessa kiimassa, että on ihan Herran haltuun, mitä Killerillä tulee tapahtumaan.. Estekokeen lausunnostakin löytyi yllätys, sillä oletin kapasiteetti ja laukka -arvosanan olevan enemmän siitä laukasta peräisin, mutta oli kuitenkin mainittu tamma kapasiteetikkaaksi. Rakenteeseen kun olisi jostain saanut taiottua sen puuttuvat kaksi pistettä, olisihan Mini sen ykköspalkinnonkin voinut ansaita ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti