lauantai 9. maaliskuuta 2019

Pojat vuoden takaa - suomenhevosten superviikonloppu 2018

Tämänkin vuoden suomenhevosratsujen (ja toki T- ja P-suunnankin) orinäyttely lähestyy jo kovaa vauhtia ja onkin melkoinen spektaakkeli - osittain samaan aikaan on käynnissä myös Ratsuoripäivät, ja viikonloppu pitää sisällään kaksi Terhi Stegarsin klinikkaa, joista sunnuntain klinikka on nimenomaan suomenhevosaiheinen. Ypäjälle siis kannattaa suunnata 30.-31.3., jos suomenhevoset ja niiden kasvatus kiinnostaa!

Leiskan Valto
..Mutta sitä ennen käännetään kalenteria viime vuoden vastaavaan tapahtumaan. Silloin "suomenhevosten superviikonloppuun" oli yhdistetty niin orinäyttely, Orisuora kuin suomenhevoskasvatuksen seminaari. Vuotta aiemmin olin ensimmäistä kertaa paikalla orinäyttelyssä kun Kuukson Kaipausta kirjattiin, ja sen mielenkiintoiseksi koin tapahtuman, että yritys on varmasti olla jatkossakin uutta oritarjontaa tuoreeltaan katsastamassa. Talviloman ajankohtaa ei siis tarvinnut kahta kertaa miettiä, jotta sain näyttelyperjantain vapaaksi.

Siinä missä vuoden 2017 näyttelyn orikattaus oli täynnä suvullisesti ja muutenkin toinen toistaan kiinnostavampia yksilöitä, ei vuoden 2018 osallistujista mikään noussut etukäteen ylitse muiden, vaikka kattaus ei nytkään toki huono paperilla ollut. Lakeus Kingi on kyllä sellainen ori että jonain laatarivuotena sen ensimmäistä kertaa livenä nähdessäni sain keräillä loksahtanutta leukaani keskikentän laitamilta, mutta orinäyttelystä se jäi viime hetkellä pois..

Haavislainen
Koska aivan kukonlaulun aikaan ei huvittanut lähteä ajamaan, mallasin aikataulun niin, että ehtisin nähdä ratsusuunnan oriit rakennearvostelussa, aamu kun alkoi P- ja T-oreilla. Lakeus Kingin poisjäänti, yhden P-oriin jääminen ell-tarkastukseen ja T-suunnan oriin paljon puhuttanut hylkäys rakennearvostelun jälkeen sotkivat hieman päivän aikataulua, ja kovasti odottamani T-suunnan vetokoekin tietysti peruuntui sen ainoan osallistujan tullessa hylätyksi. Perjantain käyttökokeina oli lopulta sitten pienhevosorien ajettavuuskoe, ja ratsuorien irtohypytys- tai estekokeet.

Merimaan Ruhtinas
Piensuunnan oriit, Merimaan Ruhtinas ja Siru-Ukko, olivat vasta nelivuotiaita ja suorittivat oikein mallikkaasti ajettavuuskokeensa. Molemmat palkittiin II palkinnolla, jotka viikonlopun korkeimmiksi palkinnoiksi lopulta jäivätkin.

Viikonlopun symppispisteet keräsi Pyrypolun Ruletti
Estekokeesta jäi vähän kuvia ja vieläkin vähemmän muistikuvia, mutta helpolla ei ketään päästetty, ja taisi katsojaakin välillä vähän hirvittää..

Edellisenä vuonna superviikonlopun perjantai-illassa nähtiin este- ja kouluratsastuksen kutsukilpailut oreille, mutta tällä kertaa homma oli supistunut "pelkkiin" Anna Kärkkäisen este- ja kouluvalmennuksiin. Vaikka kyseessä ei ollut varsinaisesti klinikka, Anna kuitenkin avasi tehtäviä yleisölle. HHF:ssa nähdyn Kärkkäisen suomenhevosklinikan jälkeen nämä valmennukset olivatkin se viimeinen innoittaja siihen että Ypäjälle tuli lähdettyä yön yli reissulle, muuten olisi voinut jäädä pelkän lauantain varaan nämä orihulinat.

Vähän katkerana muistelin edellisen vuoden kello 7:30 aloituksia Kuukson Kaipauksen kanssa, kun tällä kertaa orien jo muutenkin pienempi ja poisjääntien/hylkyjen myötä entisestään supistunut määrä tarkoitti monta tuntia myöhäisempää alkamisaikaa lauantain askellaji- ja ratsastettavuuskokeille. No, saipa ainakin nukkua kunnon yöunet pitkän perjantaipäivän jälkeen. Koeratsastajana toimi tällä kertaa Tuija Rosenqvist.

(Pieni toim.huom. tähän väliin: tämän postauksen kuvien editointi pomppii laidasta laitaan koska osa on editoitu vuosi sitten ja osa myöhemmin ja osa lennossa tätä postausta varten vaihtelevalla ajatuksen ja vaivan asteella. Tästä eteenpäin luovutan kokonaan ja pyöräytän ne vain nopeasti Picasassa rajattavana. Anteeksi.)

Kaitaisten Veijari
Haavislainen
Pyrypolun Ruletti
Leiskan Valto
Kaitaisten Onni
Kokeiden jälkeen vuorossa olivat palkitsemiset joissa ei tällä kertaa voittajia ollut - nimittäin näyttelyn parasta ei tästä valikoimasta tason ja tulosten johdosta huomioitu ollenkaan. III palkinnon saivat Haavislainen ja Leiskan Valto, ei-palkittuina hyväksyttiin Kaitaisten Onni ja Pyrypolun Ruletti, ja kokonaan hyväksymättä jäi tiukkaa nelivuotisarvostelua suorittanut laatuarvosteluvoittaja Kaitaisten Veijari.

Jälkipyykkiähän näistä riitti ja jotkut ihmetykset nousevat edelleen säännöllisesti puheenaiheeksi htnetissä, kuten esimerkiksi Pyrypolun Ruletin luonnepiste, jota en itsekään jaksa ymmärtää. Kaikki osakokeet yritteliäästi suorittanut ja arvosteluissa moitteetta käyttäytynyt ori sai hyvästä sanallisesta lausunnosta huolimatta luonnepisteeksi kutosen, kun lihavuus söi sen suorituskykyä. Ja tähän luonnekeskiarvoon pitäisi olla tasapuolisesti mukaan laskettu myös mittauksen ja rakennearvostelun luonnepisteet! Minä kun luulin, että luonnepisteen uudistuksella haluttiin nimenomaan eroon siitä vanhasta yksipuolisesta luonnepisteestä, joka oli käytännössä yhtä kuin ratsastettavuuspiste, kun molemmat antoi koeratsastaja..

Pörnä-Poika
Näyttelyn jälkeen vuorossa oli jalostusoriiden näytös OriSuora, joka toimi mukavana päätöksenä hieman antiklimaattiselle viikonlopulle. Jälleen kerran nähtiin mielikuvituksellisesti puettuja oreja ja hienoja suorituksia, niin säväyttäviä kouluratsastusliikkeitä kuin vähän teatraalisempaakin esitystä.

Säämies
Maranello
Pilven Pyhimys
Jalopeno
Kuukson Kaipaus
Jämpti näytti monipuolisuuttaan ratsastusjousiammunnassa
Lakeuden Ihme kävi mukaan miekkataistoon
Harjulan Simson
Silvolan Hemminki
Salmiakki Poika
Ypäjä Huttunen
Hessin Leevi
Lavilan Viljo oli ainoa joka esitteli hyppyjään
Tänä vuonna OriSuora nähdään Ratsastuskeskus Ainossa 23.3. Tapahtuma palaa juurilleen sikäli, että oriiden mukana voi esiintyä myös niiden jälkikasvua. Sinne siis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti