torstai 23. maaliskuuta 2017

Ori poikineen - suomenhevosten superviikonloppu

Jos tulevana suvena.. aargh! Jämpti & Lakeuden Ihme
Luulin että on kulunut tarpeeksi aikaa, että voin jo katsella OriSuoran kuvia ilman, että se kirottu Lauri Tähkä alkaa soida päässäni. Olin väärässä.

Työelämäni ensimmäisen talviloman ajankohta oli valittu tarkkaan, sillä Bastille keikkaili Helsingissä 8.3. ja suomenhevosten superviikonloppua puolestaan vietettiin Ypäjällä 10.-12. maaliskuuta. Kotiuduttuani torstaina yhden yön kaupunkilomaltani oli edessä matkatavaroiden vaihto pitkää hevos- ja kuvausviikonloppua varten (hätäisen pakkaamisen vielä keskeytti aivan viime tinkaan mennyt uuden kamerarepun tupsahdus pakettiautomaattiin, sillä reppu oli ihan pakko saada mukaan), ja taas mentiin. Kirkkonummella ratsuttajan luona orinäyttelyyn oli valmistautunut sph-ori Kuukson Kaipaus, jonka ohjaksissa olisi juoksuhommia luvassa Ypäjällä. Kun se sai numerokseen iloisesti ykkösen ja näyttely alkoi perjantaina kello 7:30, lähdettiin suosiolla jo edeltävänä iltana puunaamaan heppaa ja laittamaan kaikki valmiiksi aamua varten, aamulla kun piti startata tallilta jo ennen viittä. Tallikämpässä nukutun yön jälkeen pistettiin ponny kyytiin ja se oli menoa sitten.


Siinä aamuseitsemältä lenkkareita kiristellessä olin kyllä kerrankin hyvin iloinen siitä, että aikaiset aamuherätykset kuuluvat arkirutiineihin.. :D Päivä alkoi mittauksilla, ell-tarkastuksella ja rakennearvostelulla, jotka Ukko suoritti mallikkaasti. Välissä oli aikaa seurata muiden arvosteluja ennen Ukon irtohypytystä.

Hiljalan Fantom lautakunnan syynissä
Ja näin Ukko hyppää (ja Krista juoksee):


Kulta-ahon Kasimir oli itselleni jo lähtökohtaisesti viikonlopun mielenkiintoisimpia oreja
Perjantain osalta omat suoritukset olivat ohi, ja loppupäivä kului turistina R-oriiden estekokeita ja illan kutsukilpailuja katsellessa ja kuvaillessa.

Perjantaipäivän parhaana (T- ja ajettavuuskokeen P-oreista) palkittiin Ta-suunnalle jalostusarvosteltu monitoimiori Velhonen

Tuomarin lahjominen oli sallittua, ja Carl-Harry Frey sai fanijoukkojen ihailun lisäksi mm. kukkia, vaaleanpunaiset lasit ja puukon (tarkemmin "puukon tai puukosta", tuloksesta riippuen)
Jalopeno vei kür-kilpailun voiton


Perjantai oli pitkä päivä, ja aikaisin alkoi myös lauantai, sillä askellajikokeessakin Ukon suoritusvuoro oli ensimmäisenä, 7:30..Meinasi tulla tippa linssiin kuvaajallakin tämän upean 4-vuotiaan menoa ihastellessa. Isänsä Sumiaisen pienempi painos. Ja taas minä jossittelin sitä minun sumppivarsaunelmaani. Mutta ehkä se on sitten ukkovarsa. Tai kekkosvarsa. Pitäisi vain olla vähän isompi tamma sitä yhdistelmää varten, 147 cm + 149 cm ei ehkä ole järkevin paritus, eiköhän tuo yksi väliinputoajakokoinen jo riitä.. :P

Hienosti sujuneiden suoritusten jälkeen ei Team Qxon osalta odoteltu enää kuin palkintojenjakoa, joten aamupalan kautta oli suunta takaisin katsomoon. Oriiden koulukokeita ja Anna Kärkkäisen työskentelyä koeratsastajana oli kiehtovaa seurata. Vaikka ori esiintyi kuinka edukseen oman ratsastajan kanssa, aina Anna sai niistä pykälää enemmän irti!

Edelleen liputin Kulta-ahon Kasimirin puolesta..
..ja niinhän se R- ja PR-oriiden osalta parhaana palkittiin!
Tuomaristo otti aikansa päätöksiä ja palkintoja miettiessään, mutta lopulta päästiin palkitsemisiin asti. Ukon tuloksia ei tarvinnut kauaa jännittää, kun se oli ensimmäisenä myös arvosteluaan kuulemassa: hieno II palkinto tälle nuorukaiselle!Kun orinäyttely saatiin palkitsemisten myötä päätökseen, Ypäjä-hallin valtasi suomenratsujen ja -pienhevosten orishow OriSuora, joka oli koonnut paikalle lähes 30 jalostukseen hyväksyttyä komistusta. Olin suunnitellut sen videoimista ja osan esityksistä kuvasinkin, mutta taidan jättää klipit vain omaksi ilokseni. Uudet hevoskasvattajat -FB:ssa kun on esitykset nähtävillä, ja monella oreilla on omatkin videonsa julkaistuna. Jalustasta huolimatta oma kuvausjälki ei ole ihan priimaa, kun kameran nokassa oli 70-200mm objektiivi.. Akkukin alkoi huomautella varauksen vähyydestä, joten loppupäästä otin ihan vain kuvia joistain oreista.

Lakeuden Ihme
Rannan Ruhtinas
Kaiken kaikkiaan kahdessa päivässä tuli nähtyä hieno kattaus suomenhevosoreja! Aiemmin en olekaan orinäyttelyihin päässyt paikalle, mutta oli mielenkiintoista olla myös "kulissien takana", tallioloissa seuraamassa hevosia (niin näyttelyyn kuin kutsukilpailuun/OriSuoraan osallistuvia). Laajassa valikoimassa oreja oli varmasti jokaiselle jotakin, suomenhevosen monikirjoisuus tuli hyvin esille kun esillä oli hevosia laidasta laitaan mm. koon ja tyypin osalta. Onhan se hassua ajatella, että esimerkiksi pieni ja ponimainen, 138 cm korkea Vuohimäen Havu ja suuri ja sporttinen, 170 cm korkea Hessin Leevi edustavat samaa rotua! Orinäyttelystä suomenhevosjalostus sai monta mielenkiintoista uutta vaihtoehtoa, joissa oli myös suvullisesti mukavaa vaihtelua. Omaa suosikkia on paha nostaa tuosta joukosta, mutta kun Kasimir kiinnosti koko näyttelyn ajan, täytyy varmaan kompata tuomariston valintaa ;) Ja tottakai myös Kuukson Kaipausta on kehaistava, vaikka osittain puolueellinen sen suhteen olenkin. Sumiaisen jälkeläisnäyttö on pienestä määrästä huolimatta laadultaan huikeaa, ja on hienoa saada orille nyt hyväksytty poika jatkamaan sukua.

Kiinnostuitko Ukosta? Tsekkaa tiedot Facebookista!

2 kommenttia:

  1. Hei, olisitko pystynyt lisäämään kulta-ahon kasimirista tuon ravi kuvan sukupostiin? :) En itse saa lisättyä mitääm kuvia sinne. T Heidi A

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, huomasin tämän kommentin vasta runsaasti jälkijunassa, mutta lähetän kuvan Sukupostiin :)

      Poista