tiistai 17. maaliskuuta 2020

Etäopiskelun aika on nyt

Koronavirus on perunut tapahtumia, sulkenut ovia ja eristänyt ihmisiä koteihinsa. Miten käyttää karanteeniaikansa hyödyksi ja minimoida kertaheitolla tyhjäksi pyyhkiytyneen kevään kurssikalenterin aiheuttama vit harmitus, kun tekisi vain mieli upota sohvatyynyjen väliin ja laittaa Netflixistä joku lempisarja pyörimään viidettä kertaa uudelleen?

Luentokansio ottaa lepiä nyt :(
No etäopiskellen!

Tosiasiassa minun on pitänyt kasata tämä postaus lukuisia kertoja vuosien mittaan (ja nyt kiroan että olen ne luonnoksetkin poistanut sillä puolivalmis olisi ollut oikein hyvä lähtökohta), mutta mikäpä parempi hetki kuin nyt.

Internet on tietenkin täynnä tietoa - osa ilmaista, osa maksullista, osa oikeaa, osa väärää, osa vakavampaa, osa viihteellisempää. Myös hevosharrastajalle on tarjolla monta oppimisen aarreaittaa, joista ajattelin nyt jakaa muutamia omia suosikkejani. Tässä on vain pikaisella pohdinnalla mieleen tulevia linkkivinkkejä, lista siis saattaa päivittyä, ja jaathan ihmeessä kommenteissa omat suosikkisi.

FEI Campus on kansainvälisen ratsastajainliiton ylläpitämä sivusto, joka tarjoaa monipuolisen kattauksen ilmaisia verkkokursseja. FEI Campuksesta löytyy kategoriat ratsastuksen eri lajeille, joiden alla on tarjolla esim. kansainvälisiin sääntöpäivityksiin liittyvää sisältöä tai toimihenkilökursseja. Toimihenkilöoikeuksia niistä ei tietenkään saa mattimeikäläinen parilla klikkauksella, mutta esimerkiksi esteiden ratamestarikurssi on todella silmiäavaava kenelle vain. Laajin sisältö löytyy kuitenkin Horsemanship-otsakkeen alta: eläinlääkintää, anatomiaa, käsittelyä ja käyttäytymistä, hoitoa, ruokintaa - aivan valtava määrä tietoa tarjolla!

SRL:n Youtube-kanava kätkee sisäänsä tuntikaupalla katsottavaa, kuten esimerkiksi hiljattain pidetyn Tulevaisuusfoorumin luennot ja paneelikeskustelun. mutta myös vuosien varrelta parhaita paloja Urheilufoorumeista, ja tietysti ison määrän kisavideoita.

Hevosinfo on yhtä kuin ennen kuukausimaksullinen palvelu Hevostiimi, jonka sisältö on enimmäkseen videopainotteista, mutta myös iso liuta artikkeleita eri aiheista löytyy. Olin Hevostiimin tilaaja aikoinaan ja vaikka palvelu ei koskaan päässyt ihan täydellä teholla siivilleen nousemaan, oli idea kannustamisen arvoinen. Hevostiimin lopetettua kaikki sisältö avattiin ilmaiseksi Hevosinfon alla. Esimerkiksi treenivideosarjojen kirjasto on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Hevostietokeskus on kasannut melkoisen määrän tietoa kotisivuilleenkin, mutta erityinen kunniamaininta on annettava Youtube-kanavalle, jonne on julkaistu esim. Tallitoimijan verkkoluennot -hankkeen ja Solmut auki neuvontapilottihankkeen videoarkistot.

The Study of the Equine Hoof on jokaisen kavio-/anatomianörtin taivas. Youtubessa on rutkasti ilmaistakin sisältöä, mutta pidemmät videot aukeavat viidellä dollarilla kuussa Patreon-tukijoille. Tukijaksi voi tietysti liittyä vain väliaikaisesti, ja erota sitten.

Lameness Trainer on loistava työkalu treenaamaan omaa silmää ontumien tunnistamisessa.

Uudet hevoskasvattajat -hanke on julkaissut pitämältään luentokiertueelta maksullisia luentotallenteita (sanon pienellä varauksella, sillä itse hanke on jo paketissa, mutta toivottavasti niitä voi edelleen ostaa, tai vielä parempi kun laitettaisiin kaikelle kansalle jakoon ;)), mutta Videot-sivun alta löytyy myös lyhyempää ilmaista sisältöä.
Edit: Kippaskappas! Joku on lukenut ajatukseni, sillä kaikki Uudet hevoskasvattajat -sisältö on kuin onkin julkaistu kaikelle koronan kurjistamalle kansalle. Siispä ei kun oppimaan!

SHKL:n Hevosenomistaja-lehden koko arkisto aukeaa vain liiton jäsenille, mutta ilman "maksumuuria" tarjolla on myös iso määrä artikkeleita.

Vetcaren Hevosesi hyväksi -sivu sisältää myös ihan puhtaita omien tuotteiden mainoksia, mutta myös laadukasta asiaa, kuten esimerkiksi tiivistelmät ELT Ann-Helena Hokkasen kipuluennoilta. Nopealukuisia lyhyitä tekstejä, mutta käyvät myös kärsimättömälle etäoppijalle.

Jos yksinopiskelu alkaa turhauttaa, yhteisöllisyyttä voi hakea Facebookista, esimerkiksi ryhmistä Hevostutkimuksia tai Hevosartikkelilinkit, joissa jaetaan linkkejä ja myös keskustellaan niiden aiheista. Puffi myös uudelle ryhmälle Hevosalan kurssit, luennot ja koulutukset, jossa nimensä mukaisesti jaetaan kurssi- ja muita ilmoituksia. Fyysinen läsnäolo on nyt jäissä, mutta myös verkkokursseja löytyy, ja etäosallistumisen mahdollisuuksien kehittämiselle on nyt oivat markkinat.

Vaikka nämä edellämainitut vinkit koskivatkin lähinnä ilmaiseksi tarjolla olevaa sisältöä, on syytä muistaa kotimaisia pienyrittäjiä nyt kun heidänkin kalenterinsa on pitkälti punakynällä yliviivatut. Verkkokursseja tarjoavat esim. MW Hevospalvelut, Hevostaito Akatemia ja Project Happy Athlete. Minna Tallbergkin väläytteli taas webinaarien tarjoamista, joskus hänellä verkkoluentopalvelu jo olikin pystyssä. Ilokseni huomasin myös, että Suomenhevosen sisäänratsastus -kurssiviikonloppuun 28.-29.3. tuli etäosallistumismahdollisuus! Nurmes oli auttamatta liian kaukana vaikka tämä Nina Könösen kurssi muuten kovasti kiinnostelikin, joten nyt aion kyllä osallistua virtuaalisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti