Minun piti alunperin tehdä toinen osa kirjapostaussarjaani ratsastusaiheisista kirjoista, mutta kun totesin että muutama on lainassa maailmalla ja muutenkin niiden kattava esitteleminen on melkoinen urakka, tartuin kuitenkin ensin niihin mitkä minun piti jättää viimeisiksi. Random-kategoriaan mahtuukin sitten hoitoa, käsittelyä, ruokintaa, lääkintää, sekä niin hevosen kuin myös ratsastajan henkistä hyvinvointia..
Klaus Ferdinand Hempflingin Dancing with Horses on ensimmäisiä, ellei ensimmäinen englanninkielinen hevoskirjani. Matkassa kulkenut kymmenisen vuotta kuitenkin. Vaikuttava kirja luonnollisesta hevosmiestaidosta, kehonkielellä hevosen kanssa kommunikoinnista, ilman varusteita ratsastamisesta ja sen sellaisesta. Pollux-kirjakerhosta tullut Peer Werner Vogelin Luonnollinen hevosmiestaito - kokemuksia hevosten parissa on oikein simppeli johdatus lh:n maailmaan; aluksi käydään lyhyesti läpi millainen eläin hevonen luonnostaan oikein on, ja sitten on monipuolisia esimerkkitapauksia enemmän ja vähemmän ongelmallisista hevosista. Hieno kuvitus ja mielenkiintoisia tarinoita. Tiedonnälkäiselle seuraava askel voisi olla Hyvät hevosmiestaidot (Lisbeth Johnson, Marie Haglund & Ulf Owenede), joka opastaa yksityiskohtaisesti maasta käsin- ja ratsastusharjoitusten pariin. Hyvä tietysti muistaa, että kaikkea ei voi oppia vain kirjojen perusteella, joten käytäntöä kannattaa aina harjoitella osaavamman avustuksella ensin. Leena Kurikan Hevosesta - Käytännön psykologiaa arkeen puuttuu tästä kuvasta koska sekin on lainassa, mutta sitäkin voin suositella hyvänä johdatusluonteisena kirjana.
Sitten hieman toisenlaista näkökulmaa hevosenkoulutukseen. Tiiliskivimäinen Tuire Kaimion Hevosen kanssa on ehtinyt muodostua jo klassikoksi - eikä ihme, tämä järkäle sisältää ns. kaikesta kaiken. Vaikka kaikkea ei itse allekirjoittaisikaan, on se lukemisen arvoinen jokaiselle. Vähemmälle huomiolle mielestäni jäänyt Hevonen - Ensimmäinen oppaani on aivan erityislaatuinen lapsille ja nuorille suunnattu opas. Siinä missä meillä tyypillinen aloittelijoille suunnattu käännöskirjallisuus esittelee kaavamaisesti hevosrotuja ja ratsastuksen alkeita, on tämä todella virkistävä poikkeus. Monipuolisesti hevosta, sen käyttäytymistä, käsittelyä, hoitoa ja ruokintaa esittelevä opas antaa paljon myös aikuiselle lukijalle. Jos Hevosen kanssa onkin hieman raskaslukuinen jatkuvine viittauksineen sivulta toiselle, on Hevonen - Ensimmäinen oppaani kevyt johdatus siihen puoleen hevosesta jonka vanhan liiton kirjallisuus monesti unohtaa. Silmiähivelevän kauniista kuvituksesta vastaa molemmissa Kaimion kirjoissa Minna Tallberg. Sarja on saamassa jatkoa ilmeisesti peräti kolmen uuden kirjan verran tänä vuonna - niitä odotan innolla. Hevosen käsittely ja käyttäytyminen (toim. Virpi Nieminen) herätti ilmestyessään paljon kohua ja keskustelua - lähinnä Niemisen itsensä kirjoittaman ongelmahevoskappaleen vuoksi, jossa oli muutamia hieman kyseenalaisia (ja lainvastaisiakin) ehdotuksia ongelmien ratkomiseen. Kirjasta on vastikään otettu uusi painos, en tiedä onko sitä muokattu tästä alkuperäisestä? Joka tapauksessa, muutaman mädän omenan vuoksi ei tätä "koria" kannata jättää lukematta. Todella laajaan sisältöön mahtuu monen hevosalan ammattilaisen arvokkaita näkemyksiä.
Sarjassamme "randomeita verkkokauppaikkunaostoksia", jotka ovat osoittautuneet todellakin lukemisen arvoisiksi. The Problem-Free Horse (Claire Lilley) on alaotsikkonsa mukaisesti "omistajan opas turvalliseen, järkevään hevosenpitoon". Varsinainen niksipirkka, jota lukiessa löytää vastauksen melkein kysymykseen kuin kysymykseen. How Horses Learn (Dr. Debbie Marsden) on paikoin hyvinkin tieteelliseksi menevä kirja hevosen oppimisesta, ja siitä miten sen tiedon valossa hevosta tulee kohdella ja kouluttaa. The Horse Behaviour Handbook (Abigail Hogg) on melko samantyyppinen, mutta helppolukuisempi ja monipuolisesti kuvitettu.
Katse välillä ratsastajaan päin! Terhi Laurilan Uuden tyylin ratsastuksenopas sai paikkansa tässä kategoriassa, mutta oikeastaan sen olisi voinut sijoittaa minne tahansa käsittelyn, ruokinnan tai ratsastuksenkin alle. Yksi ehdottomia lempikirjojani (ja -kirjailijoitani) kautta vuosien. Tämä takertuu vähän samaan ongelmaan kuin edellisessä postauksessa esitelty Jalon kirja: selittää niitä puuttuvia linkkejä sen perusratsastusoppaan mallihevosen ja todellisen elävän eläimen välillä. Kertoo millainen eläin hevonen luonnostaan on, miten se käyttäytyy, miten se syö, miten itse asiassa kaikki mitä hevoselta odotamme on sille aika luonnotonta, mutta kun sen ymmärrämme, olemme askeleen lähempänä yhteyttä hevosen kanssa. Laurilan pakinoista tuttu tyyli vie lukijan mennessään ja huumorin keinoin sekä hauskoin esimerkein tekee kirjasta hienon lukuelämyksen. Pakkoluettavaa jokaiselle, tästä uusintapainoksia kiitos! Hevosvoimia (Anna-Kaisa Pitkänen) sukeltaa syvälle ratsastajan pääkoppaan, ja siihen mitä hevoset meille antavat. Ei vain terapiakäytössä, vaan ihan jokaiselle harrastajalle. Miten hevosharrastus auttaa arkielämän vaikeuksien yli, ja myös sitä, miten päästä eroon esimerkiksi ratsastuspelosta. Paljon ajattelemista tarjoava kirja. Pieni kauhukauppa ja muita mielikuvaharjoituksia jatkaa ratsastajan pääkopan penkomista Eerika Häkkisen ja Johanna Viitasen edellisen kirjan, Pennejä taivaasta ja muita istuntaharjoituksia (joka saa esittelyvuoronsa aikanaan ratsastuskirjapostauksessa) tuttuun tyyliin. En voi muuta sanoa kuin että tätä lisää!
Ymmärrä hevostasi (Cherry Hill) on kirjahyllyssäni melko tuore tulokas ja suoraan sanoen en ole sitä vielä yhdeltä istumalta kokonaisuudessaan lukenut, vain selaillut pätkittäin. Selkeästi jaoteltu ja mukavasti kuvitettu opas hevosen luonnonmukaisesta käsittelystä ja koulutuksesta. Pia Nymanin Hevosen parhaaksi on monipuolinen kirjanen joka "antaa perustiedot hevosen fyysisitä, henkisistä ja sosiaalisista ominaisuuksista". Se esittelee myös vaihtoehtoisia hoitomuotoja, joista vähemmän on suomeksi kirjoitettu. Kuvassa myös Horse & Rider -lehden mukana tulleet Holistic Horse Care ja A natural way with horses samaa aihepiiriä jatkamassa.
Anatomian oppikirjojen ehdoton kuningas on Suomessa tietysti Pauli Grönbergin Hevosen ABC, joka hienoin kuvin esittelee joka mahdollisen sopukan hevosen lihaksista ja luustosta. Siinä on myös hyvin kuvitetut venyttelyohjeet ja mielenkiintoinen osio hevosen vammoista ja kuntoutuksesta. Vuosia kirja oli hulluihin hintoihin nousevan ajojahdin kohde, mutta jokin aika sitten otettu uusi painos helpottaa nyt tämänkin hankintaa. The Horse Anatomy Workbook on simppeli peruskirja anatomiakuvilla - tämä pitäisi värittää itse ohjeiden mukaan, arvatkaahan kuka on saanut aikaiseksi.. ;)
Harrastelijakasvattajan kirjahyllyä valtaavat tietysti myös sen aihepiirin kirjat. Kaksi keskimmäistä, Tamman astuttaminen sekä Varsa, sisältyvät tuohon ensimmäiseen englanninkieliseen Breeder's Guide to Mare, Foal and Stallion Care -kirjaan. Suomeksi alan kirjallisuutta on niukasti tarjolla, kun Stig Holmstedtin, Monica Magnusson-Falkin & Lennart Peterson-Broddan Varsominen: Tamman kiimasta vieroitukseen ei ole vuosiin enää saanut kuin hyvällä tuurilla kirjaston poistohyllystä tai kovaan hintaan Huuto.netistä tai muilta markkinoilta. Uusintapainos tästäkin, pliis!
Lääkintäkirjoista puuttuu nyt joukosta Terve ja sairas hevonen, koska se asuu vakituisesti satulahuoneen kirjahyllyssä tallilukemisena Kyran kirjan ja kaikkien opiskeluaikaisten muistiinpanojen (siististi aihepiireittäin mapitettuna) seurana. Mutta suosittelut siitäkin, tietysti. All Horse Systems Go ja The Veterinary Care of the Horse ovat keskenään hyvin samankaltaisia kaikki kaikesta -järkäleitä hevosen terveyden- ja sairauksien hoidosta. Joukon jatkeena vielä Equine Fitness (Jec Aristotle Ballou), joka sisältää anatomiaoppia ja monipuolisia ratsastus- ja muita harjoituksia hevosen kunnossapitoon.
Tammen Suuri Hevoskirja 1-3 (kolmonen oli jossain piilossa ja täten ei kuvassa) kuulunee myös niihin kirjoihin, joita jokainen kirjastonkoluaja on joskus raahannut kotiinsa, siis jos on jaksanut. Sarjassamme "mitä tässä ei ole, sitä ei tarvita". Anneli Lillkvistin Ruokinnalla Tuloksiin (kuvassa tuorein painos eli 4 - numeroinnista huolimatta ne eivät ole sarjateoksia, vaan päivitettyjä laitoksia samasta kirjasta) on Se Kirja, joka jokaisen tulisi lukea huolella läpi ennen kuin menee ht.nettiin kyselemään typeriä ruokinnasta - koska se on kuitenkin ensimmäinen ohje jonka sieltä saa ;) Kotimaisen kirjallisuuden ainoa vain ruokintaa käsittelevä kirja, mutta mitäpä tämän kanssa kilpailemaankaan.
Loppuun vielä vähän sekalaisia.. Johanna Viitasen Hevosen värit on, no, hevosen väreihin ja niiden periytymiseen perehtyvä kirja. Lukemisen arvoinen jo pelkästään kauniin kuvituksensa vuoksi, jos genetiikka ei kiinnostaisikaan. Suomenhevosen 100-vuotisjuhlan kunniaksi koottu Suomenhevonen (toim. Markku Saastamoinen) on ansainnut paikkansa jokaisen suomenhevosihmisen hyllyssä. Tähän kirjaan mahtuukin liki kaikki mitä suomenhevosesta vain voi kertoa: historia, sukulinjat, jalostus, koulutus..
Tämänkö piti olla se nopea ja helppo postaus? Aikaa kyllä tuhlaantui :D Toivottavasti edes joku piti tätä mielenkiintoisena! Seuraavana vuorossa siis ratsastusoppaita.. Jonka voisin kenties jakaa vaikka kahteen osaan, niin jaksaisin esitellä kirjoja hieman laajemmin.
Kiitos! Tosi paljon kirjavinkkejä, näähän haluu lukee kaikki!! :)Terkuin Mia
VastaaPoista