lauantai 8. joulukuuta 2012

Ensimmäiset lumikuvat ja hieman talviahdistusta


Tätä on varmaan todella vaikea uskoa, mutta ihan siltä varalta jos olet vaikka viettänyt viime viikot lukittuna ikkunattomaan kellariin - hei, meilläkin on talvi! Olen sormet syyhyten odotellut kauniin aurinkoisia kuvaussäitä, mutta paremman puutteessa irtojuoksutin Miniä vähän tänä harmaana iltapäivänä kamerani protesteista huolimatta. Laatu on laatua, mutta ainakin poni söpöilee.
Vaikka kurakelien loppumisesta on syytä riemuitakin, talvi tuo mukanaan myös niitä vähemmän hauskoja lieveilmiöitä. Näin pienellä hevosmäärällä talli on todella kylmä, ja putkethan jäätyivät heti ensipakkasten myötä. Kun vaihtoehtona oli tehdä kuukausikaupalla valtavaa sähkölaskua lämmittimiä huudattamalla, tai suosiolla kantaa ne pari ämpäriä lämmintä vettä talolta päivässä, kallistuin jälkimmäiseen (ja ulos sitä vettä tulisi kannettua kuitenkin koska tallissa ei ole lämminvesivaraajaa, joten loppupeleissä kyse ei ollut kuin yhden hevosen ja yhden pikkuponin yövesistä). Isompi rasite on ajatuskin turvepaaleista! Koko syksyn olen useammasta blogista seurannut harmonisen onnellisia olkipellettikokeiluja ja yrittänyt lykätä syrjään kasvavaa ahdistusta: kohta se on taas edessä. Turvepaalit ovat ostaessa umpijäisiä könttejä, joita saa aina satulahuoneeseen yrittää mahduttaa sulamaan, ja silti niiden pilkkominen on melkoinen urakka. Tässä viiden käyttövuoden aikana paalin hintakin on noussut sieltä 7-8 eurosta nykyiseen noin neljääntoista (nyt en kyllä ihan tarkalleen muista, mitä se tällä hetkellä maksaa). Tuleviin kauhun kuukausiin varautuessa olen nyt hakenut Agrimarketista jokusen paalin ennen niiden totaalista jäätymistä varastolla, ja kuivittanut karsinaa reilusti - onpa ainakin pieni "pelivara". Pidän kyllä turpeesta kuivikkeena ja sen menekki on niin pientä (noin kaksi paalia kuussa, kun käytössä on patja ja karsinassa ollaan max. 8 tuntia yössä) että hinnankin kestää, mutta talvella paalit kyllä ajavat raivon partaalle! Voipi olla, että eksyn vielä olkipellettiostoksille itsekin.. Loppuun vielä muutama kuva herättämään vahingoniloa kaikissa niissä, joilla ei näitä ongelmia ole (ja sehän sitä parasta iloa on), ja vertaistueksi niille, joille tämä vuodatus oli turhankin tuttua.

Purkuvälineistöä
Muovin alta paljastuu ihanan hileinen sisus..
Vuosien varrella opittua: paali aukeaa siististi siivuiksi kirveen kanssa. Siis ainakin silloin, kun se on jo auttavan sula.

4 kommenttia:

 1. Jos yhtään lohduttaa, niin meillä olkipellettipatja jäätyi yhdeksi isoksi kimpaleeksi ulkotallissa... ;) Muhjuuntumaton pelletti toki ei jäädy, mutta se ei tässä kohtaa auta. Varastossa pysyy myös tietty sulana. Karsinoissa on myös kaikki hyvin, lämpöä siellä 0-5°C. Noh, kesä on taas puolen vuoden päästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, meillä on tallissa karsinaosaston puolella nytkin jo jokusen asteen pakkasella - siellä ei muu säilyisi sulana kuin ihan olki sellaisenaan. Paksu turvepatjakin jäätyy pinnasta väkisin. Olkipellettiä lähinnä ajattelin tuohon turpeen pinnalle ensiavuksi silloin, kun sen uuden turpeen levittäminen käy kohtuuttomia toimenpiteitä vaativaksi. Eli niillä pidempään jatkuneilla 20 asteen pakkasilla, kun paalia saa satulahuoneessa sulatella viikon.. Joku vuosi sitten tuli kokeitua pellavapaaleja tähän tarkoitukseen, ne olivatkin ihan käytännöllisiä mutta vielä silloin hurjan hintaisia turpeeseen nähden. Mahtaako olla tasaantunut tuo ero turpeen hinnan noustessa..

   Vielä viime talvena meidän K-Maataloudesta sai Vapoa kuivempaa (= vähemmän jäistä ja nopeammin sulavaa) virolaista paaliturvetta, mutta nyt olivat siirtyneet Vapoon sielläkin. Ja mahtaa paalissa nyt olla tavallistakin kosteampaa tavaraa.. :/

   Poista
 2. Minä olen myös taistellut pakkasella turpeen kanssa. Kokeilussa oli myös olkipelletti, mutta vaikka kuinka siivosin sitä ohjeiden mukaan, kulutus oli sen verran suurta,että hinta hirvityi. Nyt olen hakenut Joutsenon purupaaleja - ei jäädy, helppo käsitellä, ja hinta on huokea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puru vain on jatkokäsittelyn kannalta niin hankala vaihtoehto :/

   Poista