lauantai 6. toukokuuta 2017

Horros päättyy huhtikuussa

Huhtikuu on aina aktiivisen hevoskesän käyntiinpolkaisu (vaikka kelit eivät paljon kesää ole muistuttaneetkaan) - henkeä on vedetty talven yli ja tästä ne melkein jokaviikkoiset riennot ympäri Suomea aina alkavat, eletään viikonlopusta viikonloppuun eikä meno hiljene ennen syyskuuta..

Hevosmessuista tulikin jo omassa postauksessaan kirjoitettua, mutta menokauden nousukiito alkoi jo aprillipäivänä Ratsastuskeskus Ainosta, missä osallistuin muiden seuramme nuorisovastaavien kanssa SRL:n Buustia nuorisotoimintaan -koulutukseen. Tuon koulutuksen takia jäi jo perinteeksi muodostunut Mini-kauden avauskin eli Keski-Suomen esteratsastuksen aluehallimestaruudet tänä vuonna väliin ja jouduin tyytymään Equipen kautta etäseurantaan. Itse koulutuspäivä oli mielenkiintoinen (jopa tällainen epäsosiaalinen ryhmätehtävistä ahdistuja heittäytyi ja osallistui) ja oli hienoa tutustua ensimmäistä kertaa Ainon huikeisiin puitteisiin. Samaan aikaan toisaalla Mini jäi täpärästi mitaleilta neljänneksi, mutta oli tehnyt hyvän oloiset suoritukset.

Seuraavana viikonloppuna siis messuiltiin lauantaina, mutta sunnuntai kului puolestaan kisahoitsun ja -kuvaajan (sekä vannoutuneen sumiaisenjälkikasvufanaatikon) hommissa. Aikainen herätys ja pitkä päivä palkittiin parista muuttujasta huolimatta ruusukkeella herra Kekkosen 2-tason debyytistä.


Sitten päästiinkin jo pääsiäiseen, joka oli lopulta ennakko-odotuksia hiljaisempi, "pahimmillaan" kun menoja oli kaavailtu jopa kolmeksi päiväksi (lauantaina maastoestetreenit Ypäjällä, sunnuntaina seuran match show Iitissä, maanantaina Keski-Suomen hallimestaruudet tällä kertaa kouluratsastuksessa). Kun Ypäjä kaatui keleihin eikä Mini lähtenyt aluehallimestaruuksiin mittelemään, riitti yksi tapahtumapäivä sille viikonlopulle. Seuramme nuorten järjestämä match show oli Iitissä Stable Usvalaaksossa, ja järjestelyissä auttamisen ohella (Ratsumäen talliblogi myös sponsoroi mätsäriin shinepullon, jolla lopulta palkittiin tuuheimman tukan haltija) vedettiin kenraaliharjoitukset russponi Jupiterin kanssa. Seuraavana viikonloppuna nimittäin..

No, itse asiassa ensin perjantaina oli kyllä vuorossa Nostalgia-ravit Kouvolan raviradalla, ja kun töistä sain lipun (tai oikeastaan koko nipullisen, eli riitti kavereillekin jaettavaksi), pitihän sinne tänä vuonnakin lähteä. Koko aamupäivän vielä satoi räntää ja sää näytti siltä että ravireissu sai jäädä väliin, mutta illaksi sateet kaikkosivat ja aurinko paistoi lopulta pilvettömältä taivaalta. Valokuvausta ajatellen se ei Kouvolassa ole ihan ideaalein tilanne, mutta tulipa räpsittyä mielenkiintoisia vastavalopelleilyjä jos ei muuta :D





..Mutta se viikonlopun varsinainen ohjelma, ja yksi kevään kohokohdista muutenkin, oli ponioripäivät! Ensimmäistä kertaa ylipäätään mukana näissä kinkereissä, ja tietysti vaatimattomasti heti ponin kanssa, vaikka turistiksi on niin ratsu- kuin ponioripäivillekin pitänyt jo monena vuonna lähteä. Team Qxon jalostusarvostelukevät jatkui Kuukson Kaipauksen jälkeen 3-vuotiaan gotlanninrussori Ai.Ka. Jupiterin Ypäjän-reissulla. Lauantai meni näyttelyohjeita päntätessä ja shettisten arvosteluja Uudet Hevoskasvattajat -livestriimin kautta seuratessa, ja sunnuntaina lähdimme halkomaan lumista maisemaa kohti Ypäjää. Paikan päällä pyydettiin esittämään vielä toinenkin russi, ihana herrasmies Piktor, joten kehässä tuli juostua sitten kahden ponin kanssa. "Jupi" palkittiin II palkinnolla ja päivän parhaana russina, Piktorin pisteet valitettavasti jäivät alle hyväksymisrajan.


Poni on myynnissä jalostuksesta kiinnostuneeseen kotiin!
Ponioripäivistä jäi kyllä sellainen kipinä, että oikeasti täytyy ottaa ensi vuoden turistireissu vakavaan harkintaan, eivätkä ne ratsuoripäivätkään pahaa tekisi (niitäkin tuli sentään tänä vuonna seurattua Uudet hevoskavattajat -streamin kautta). Joskus vuosia sitten tuli ahkerasti seurattua niin poni- kuin ratsuhevosjalostuksenkin suuntauksia, mutta nyt on myönnettävä, että into on kohdistunut niin vahvasti suomenhevosiin, että on ihan pihalla siitä, mitä ratsujen ja ponien saralla tapahtuu. Itsensä sivistäminen myös muiden kuin oman rodun/lajin parissa tuo kuitenkin lisää näkemystä myös siihen omaan tekemiseen.

Vappuviikonloppukaan ei lepoa (tai suurempia pippaloita) suonut, sillä Kymijoen Ratsastajat järjesti 1-tason este- ja kouluratsastuskilpailut lauantaina ja sunnuntaina. Lauantaina kuvailin kisoja portinavauksen ohessa, sateisena sunnuntaina linnoittauduin kansliatelttaan kameran kanssa zoomailemaan. Estekisojen kuvat pungersin jo kisaviikonloppuna julkaisukuntoon (käsite on suhteellinen) ja nettiin asti, koulukuvat odottavat vielä oikeaa hetkeä ja innostusta. Pientä ruostetta havaittavissa kuvaajan otteissa talven jälkeen, mutta ensimmäiset kunnon kuvailut "uuden" (onhan se jo puolisen vuotta minulla ollut, mutta kuvattua on talvikaudella tullut loppujen lopuksi vähän) putken kanssa jättivät hyvän fiiliksen. Parikiloisen möhkön kannattelu tuntui kyllä käsissä väkivaltaisena puutumisena kisojen jälkeisinä aamuina, miksei niitä ranne-botteja muista käyttää ennaltaehkäisevästi, ja missä ne kaikki ylipäänsä ovat aina silloin kun niitä tarvitsee.. ;)



Siinähän se huhtikuun kertaus sitten olikin pääpiirteissään. Toukokuussa tahti tuntuu vain kiihtyvän, eilen oli jo Rabbelugnin Ratsastajien järjestämä Tiina Tuunasen ja Anni Timosen luento kilpahevosten hoidosta (tästä en kirjoittele sen enempää vaikka mielenkiintoinen ilta olikin ja omia muistiinpanoja on monta sivua, sillä Ellikiltä on tulossa tekstiä tapahtumasta). Yhdelle viikonlopulle on mieltäylentävä neloisbuukkaus, katsotaanpa minne silloin on suunta.. :D Saatan ehkä ruksia bucket listiltäni eversti Carden klinikan (ellei jopa samana viikonloppuna myös Kyran, jos Ypäjälle asti lähtisi), mutta ykköstavoite kuitenkin lienee päästä omaa poniakin näkemään. Syyskuun kuninkaallisista on jo kulunut pitkä aika..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti