Uusia lukijoita on ilmestynyt kuin sieniä sateella :) Ja juuri silloin kun minulla ei ole oikein mitään kirjoitettavaa (koska olisikaan..)! Tervetuloa seuraamaan Ratsumäen elämää.
Uskon syvästi, että ihminen ei voi omistaa liikaa hevosaiheista kirjallisuutta. Pelkkä teoria ei tietenkään tee ihmisestä taitajaa, mutta pieni aivotyö ei koskaan ole pahasta! Itse olen erikoistunut etenkin vähän vanhemman kirjallisuuden metsästykseen - moniin kirjoihin on varastoitu iso pala suomalaista, katoavaa hevoshistoriaa. Ratsastuksen periaatteet eivät ole vuosisatojenkaan varrella muuttuneet mihinkään, itse asiassa monissa vanhoissa suomalaisissakin kirjoissa on paljon syvempää oppia tarjolla kuin nykyisissä "pintaraapaisuissa".
Viimeaikaisen Huuto.nettailun seurauksena kokoelmiini liittyi mm. pari kauan kaivattua klassikkoa - Soini Talaskiven Suomalainen hevoskirja sekä Stig Holmstedtin, Monica Magnusson-Falkin & Lennart Peterson-Broddan Varsominen: Tamman kiimasta vieroitukseen, ah! Sopii ihmetellä, miksei Varsomisen veroista kirjaa ole viime vuosina kirjoitettu, tai edes otettu uutta painosta tuosta, sillä vaikka kirja on 20 vuotta vanha, on se aivan täyttä asiaa edelleen. Kysyntää tuollaiselle kirjalle varmasti olisi, se kun sisältää "kaikesta kaiken", selkeästi ja ymmärrettävästi selostettuna ja hyvillä kuvilla varustettuna. Kyllä niitä alkeistason perusoppaita julkaistaan vuosittainkin monia, ja aina silloin tällöin vähän "edistyneempää" ratsastuskirjallisuuttakin, mutta muut erikoistuneemmat teokset ovat valitettavan harvassa. Perhemediat on kyllä julkaissut osana Terve hevonen -sarjaansa kirjat Tamman astuttaminen ja Varsa, mutta kun yhdysvaltaisen kirjoittajan jokseenkin tieteellisen kuiva teksti Perhemedialle tunnuksenomaisena tökerönä käännöksenä on jätetty soveltamatta Suomen oloihin, tietäähän sen mitä siitä syntyy..
Soini Talaskivi puolestaan on kääntänyt ja kirjoittanut lukuisia teoksia, tunnetuimpana ehkä tämä Suomalainen hevoskirja, alunperin ilmestynyt 1977, oma kappaleeni on toista tarkastettua painosta vuodelta 1990. 400-sivuinen tiiliskivi sisältää edelleen vertaistaan vailla olevan ratsastusteoriaosion, vaikka esimerkiksi ruokintaohjeille tai näkemyksille suomenhevosen tulevaisuudesta saa nykypäivän lukija vähän naurahtaakin. Mutta yllättipä tämä kengityssivuille kääntäessä - täällähän on kuva Easybooteista! Tosiaankin, kirja kertoo että alkuperäiset Easybootit on esitelty Essenin Equitana-messuilla 1975. Ja lainaan: "Sellaiset kengät, jotka pannaan jalkaan vain käytön ajaksi, kun hevonen tallissa, laitumella jne. kulkee avojaloin, tuntuisivat ensi ajattelemalta terveelliseltä ratkaisulta. Tulevaisuus näyttää mihin ne kelpaavat."
No, nyt joka tapauksessa kirjat kiinni ja tallille :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti