tiistai 1. marraskuuta 2011

Testivuorossa Slow Feeding

Lauma tehokkaita (ja ahneita) rehunkäyttäjiä. Vaihtelevat työajat = vaihtelevat ruokinta-ajat, ja ainainen elämän aikatauluttaminen heinienjaon mukaan. Hukkaanpoljettua heinää. Vapaasta heinästä en uskalla edes unelmoida. Hevoset saavat tällä hetkellä heinää "kriittisellä pisteellä" - sen enempää ei voi antaa niiden lihomatta muodottomiksi palloiksi, mutten todellakaan halua antaa yhtään vähempääkään. Ikuinen ongelma.. Vai löytyisikö siihen kuitenkin ratkaisu?

Sen jälkeen kun Mimmu siirtyi kengättömäksi, olen kasvavalla mielenkiinnolla tutustunut Slow Feeding -ajatteluun ja haaveillut tiheäsilmäisistä tarhaan asennettavista heinäverkoista. Tämän syksyn sateet ja kammottavaksi muuttuneet tarhanpohjat antoivat lopullisen sysäyksen hankinnalle (kun kuivien ruokintapaikkojen puutteessa heinien sirottelu pitkin tarhaa on ollut mahdotonta) ja tilasin tänään Konitorilta lopultakin meille verkot.

Idea on yksinkertainen. Tiheäsilmäiseen verkkoon voit ladata koko päivän (verkon koosta riippuen vaikka pidemmänkin ajan - myös pyöröpaalille on oma verkkonsa) heinäsatsin, jota hevoset sitten nyrppivät verkosta työllä ja vaivalla, korren kerrallaan. Näin syömistä riittää pidemmäksi aikaa heinämäärän kasvamatta (päinvastoin, ruokamäärää voi saada jopa rajoitettua), mahaongelmilta vältytään kun hevonen syö tasaisesti pitkin päivää, hevonen (tai omistaja!) ei stressaa tiettyjä ruokinta-aikoja.. Ei muuta kuin postia odottelemaan, raportoin toki projektin etenemistä :)

Helppoa kuin heinäverkon täyttö:


Em. Konitorin lisäksi verkkoja myyvät Suomessa ainakin Vainikan Aitta sekä Naturashop.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa nerokkaalta! Mutta miksi tuon videon jälkeen tuohon ruutuun läsähti jotain kammottavia irtileikattuja kavioita? o_o

    VastaaPoista
  2. Slow feeding on läheisessä yhteydessä kengättömyyden ja muun luonnonmukaisen hevosenpidon kanssa, ja kengättömyysharrastajat tykkäävät teuraskavioiden kanssa askartelusta ;) Hyvin käytännönläheistä anatomianopiskelua, siis.

    VastaaPoista
  3. Hei! Kiva kuulla, että joku muukin harkitsee näiden käyttöä... Saman ongelman kanssa painitaan täällä! :D Milloin tilasit verkot ja kuinka nopeasti ne tulivat?
    Kiitos kun liityit lukijaksi, liityin myös :)

    VastaaPoista
  4. Verkot eivät ole vielä tulleet, tilasin ne tuolloin kuun vaihteessa. Tuli ilmoitus että toimitus viivästyy kun verkkoja oli tilattu enemmän kuin luultiin tms. Eiköhän ne kohta sieltä tule niin pääsee kokeilemaan käytännössäkin :)

    VastaaPoista